Maatschappelijk effect:
Doordat we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen in de opgave om te verduurzamen en onze CO2-uitstoot terug te dringen, geven we het goede voorbeeld. Dit draagt bij aan het vertrouwen in de gemeente.
Wij doen dit door:
Wij werken vanuit ons integrale Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 aan de doelen en speerpunten voor de programmalijnen Elektriciteit en Duurzame Mobiliteit. Maatregelen die we met beperkte middelen en inspanning kunnen doorvoeren, pakken we direct op. Bij de verduurzaming van bestaande woningen en bedrijfspanden zetten we vooral in op de zogenaamde ’no regret’ maatregelen, die zijn gericht op besparing en het duurzaam opwekken van elektriciteit. Hiervoor hebben we het Regionaal Energiebesparingsprogramma, de Regeling Reductie Energiegebruik en de duurzaamheidslening. Naast het beleidskader Zonneparken gaan we, als onderdeel van het RES-proces, ook voor windmolens verder zoeken naar geschikte locaties en voorwaarden waaronder hier in de gemeente Schagen draagvlak voor kan zijn. Daarbij wordt ook specifiek naar de zogenaamde boerderijmolens gekeken.
We gaan verder met het realiseren van een gemeente-brede laadinfrastructuur voor elektrische auto's en gaan actief aan de slag om de grote gemeentelijke parkeerterreinen op termijn te overdekken met zonnepanelen.
Het volgende beleid is vastgesteld:
- Startnotitie Regionale Energie Strategie NHN (2019)
- Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 "Samen bouwen aan een duurzaam Schagen"
- Uitvoeringsagenda Duurzaamheid
Indicator:
- Als indicator wordt de Energiemonitor Schagen gebruikt, die inzicht geeft in de besparing van energiegebruik en percentage duurzame energieopwekking t.o.v. de rest van Nederland. Omdat deze monitor niet in de pas loopt met onze begrotingscyclus wordt hierover jaarlijks apart gerapporteerd.