Maatschappelijk effect:
Doordat we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen in de verduurzaming van de leefomgeving en daarbij het goede voorbeeld geven zal dit bijdragen aan het vertrouwen in de gemeente. Het beperken van de gevolgen van de overlast van de klimaatverandering zal ten goede komen aan de kwaliteit van de openbare ruimte.
Wij doen dit door:
Wij werken vanuit ons integrale Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 aan de doelen en speerpunten voor de programmalijnen Klimaatadaptatie en Groen & Biodiversiteit. Maatregelen die we met beperkte middelen en inspanning kunnen doorvoeren, pakken we direct op. Nieuwe openbare ruimte richten we altijd klimaat adaptief in. Het klimaat adaptief maken van de bestaande leefomgeving doen we gekoppeld aan groot onderhoud en reconstructies. Urgente knelpunten die voorkomen uit de stresstesten pakken we versneld aan. We doen dit altijd op dusdanige wijze dat ook de natuur en biodiversiteit verbeterd wordt.
We stimuleren inwoners en bedrijven om hun eigen gebouwen en buitenruimte te vergroenen en nemen hiervoor regels op in toekomstige omgevingsplannen.
Wij stellen ook regionaal een kader en aanpak op om op de gevolgen van de klimaatverandering te anticiperen, zoals hittestress en wateroverlast. Maatregelen zijn: minder steen en meer groen en meer wateropslag of infiltratie.
Het volgende beleid is vastgesteld:
- Gezamenlijk Gemeentelijk Rioleringsplan Noordkop 2018 tot en met 2022 (2017)
- Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 "Samen bouwen aan een duurzaam Schagen"
- Uitvoeringsagenda Duurzaamheid
Indicator:
- Eind 2020 hebben we met de regio (gemeenten, provincie en hoogheemraadschap) via stresstesten, risicodialogen en een uitvoeringsagenda in beeld wat onze opgave is en kunnen we hier ook op gaan monitoren.