Maatschappelijk effect:
Met veel jongeren gaat het goed. Slechts een klein deel heeft hulp- of ondersteuning nodig. Wij zorgen ervoor dat deze jongeren passende maatwerkvoorzieningen krijgen. Op die manier nemen wij de belemmeringen om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer zo veel mogelijk weg.
Wij doen dit door:
- Wij bieden individuele voorzieningen jeugdhulp aan op het vlak van ambulante jeugdhulp(begeleiding), dagbesteding, (GGZ)behandeling, pleegzorg en verschillende vormen van verblijf. Voor nieuwe aanbieders is er twee keer per jaar een toetredingsronde om een contract met de gemeente te sluiten. Hierdoor is er de mogelijkheid het hulp- en ondersteuningsaanbod uit te breiden en beter in te kunnen spelen op de vragen van onze inwoners.
- In 2021 organiseren we een nieuwe inkoopronde voor de jeugd GGZ. Dit betekent dat aanbieders van jeugd GGZ ook twee keer per jaar kunnen gaan toetreden om zorg te gaan leveren voor onze inwoners. Dit draagt bij aan een integraal aanbod voor onze inwoners. Daarnaast zorgt dit mogelijk ook voor het terugdringen van wachtlijsten.
- Daarnaast versterken wij samen met onze partners (bijv. Raad van de Kinderbescherming, Veilig Thuis) de keten ter bescherming van onze jeugdigen, o.a door samen met Den Helder, Hollands Kroon en Texel te zorgen voor de uitvoering van de Beschermingstafel.
- Vanuit het Transformatieplan jeugd onderzoeken wij hoe jeugdigen hun netwerk kunnen verstevigen. We betrekken jeugdigen hierbij om met ons mee te denken.
- Vanuit het Transformatieplan jeugd werken wij aan een verbetering van de afstemming van de ondersteuning die vanuit het onderwijs, de kinderopvang en de wijkteams kan worden geboden. Als er nog geen aanbod aanwezig is, wordt dit samen ontwikkeld.
- Structureel uitvoering geven aan de samenwerkingsafspraken met de praktijkondersteuners jeugd GGZ in de huisartsenpraktijken.
- Voor de jeugdzorg+ wordt in 2021 er naar toe gewerkt dat de jeugdige in zijn eigen omgeving kan wonen, naar school gaan en kan werken aan zijn hulp-, en ondersteuningsvragen. (Fase 2: "Jouw Zorg").
- Wij bieden Veilig Thuis aan via de GGD en de Integrale Crisisdienst Jeugd wordt verzorgd door een consortium van zorgaanbieders (zie ook Activiteit 3.2).
Voor de Crisisdienst wordt de positionering van de integrale crisisdienst jeugd onderzocht en hierbij wordt een aanzet gegeven of een verbreding naar de doelgroep 0-100 jaar kan worden gerealiseerd. Dit moet duidelijk worden rondom de zomer.
- De gecontracteerde gecertificeerde instellingen voeren voor onze inwoners de jeugdbescherming- en jeugdreclasseringsmaatregelen uit.
- Het inrichten en uitvoeren van het regionale contractmanagement voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering is hierbij een continu proces en aandachtspunt.
- Op bovenregionaal niveau zorgen wij dat de specialistische jeugdhulp voor jeugdigen met een complexe zorgvraag bereikbaar en beschikbaar is.
Het volgende beleid is vastgesteld:
• 3D Beleidsplan "Maatwerk voor onze inwoners 2021-2025"
• Integrale verordening Sociaal Domein
• Regionaal Transitie Arrangement (RTA)
• Regiovisie huiselijk geweld
Indicator:
- De inwoners waarderen de maatschappelijke zorg met een rapportcijfer van minimaal 6,6 (waarstaatjegemeente.nl)