Maatschappelijk effect:
Het is voor mensen belangrijk betrokken te zijn bij de samenleving en hun omgeving. Het hebben van zinvol werk draagt daar aan bij. Als betaald werk niet mogelijk is, biedt participatie in de samenleving voldoening en zingeving door vrijwilligerswerk of betrokkenheid bij activiteiten, door beschut werk of loonkostensubsidie. Zo dragen deze activiteiten bij aan zinvol werk, deelname aan het maatschappelijke leven en betekenisvol contact met anderen. Daardoor vermindert eenzaamheid.
Wij doen dit door:
- Contracten voor begeleiding van mensen die een traject naar werk of participatie volgen zijn voor vijf jaar afgesloten. Voor nieuwe aanbieders is er twee keer per jaar de mogelijkheid om een contract met de gemeente te sluiten om zorg te gaan leveren voor onze inwoners. Hierdoor wordt het hulp- en ondersteuningsaanbod uitgebreid en spelen we beter in op de vragen van onze inwoners.
- Wij bieden mensen die (tijdelijk) geen betaald werk hebben en daardoor niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien inkomensondersteuning aan.
- Via een variatie aan voorzieningen (o.a. re-integratie trajecten, taalvoorzieningen, sociale activering, etc.) begeleiden wij mensen naar werk,
- We realiseren de landelijk opgelegde taakstelling Beschut werken, waarbij wij in bijzondere persoonlijke situaties ook bovenop de taakstelling mensen in beschut werk plaatsen. De Wsw wordt conform landelijk beleid fasegewijze afgebouwd.
- Door de inzet van loonkostensubsidie zorgen wij dat inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan het werk kunnen. Deze inwoners krijgen een contract bij de GrGa.
- Wij bieden vergunninghouders integratieactiviteiten aan, zodat zij sneller kunnen integreren en hun kans op het verkrijgen van betaald werk vergroten. Vanaf 1 juli 2021 geven wij uitvoering aan de gewijzigde Wet Inburgering.
- Simpel switchen mogelijk maken: betere overgangen in de participatieketen, zodat inwoners zonder veel administratieve handelingen kunnen switchen tussen uitkering en (parttime) werk.
- Op het niveau van de arbeidsmarktregio verbeteren wij als gemeenten de samenwerking en stemmen wij de ontwikkeling en inzet van instrumenten af met de werkgevers (via het Werkgeversservicepunt). Hiermee proberen wij de druk bij de werkgevers weg te halen en werkprocessen te vereenvoudigen.
Het volgende beleid is vastgesteld:
- 3D Beleidsplan "Maatwerk voor onze inwoners 2021-2025"
- Integrale verordening Sociaal Domein
- Gemeenschappelijke Regeling Gesubsidieerde Arbeid, inclusief uitvoering van Beschut werk onder de Participatiewet
Indicator:
Personen met een bijstandsuitkering: aantal per 1.000 inwoners: 19,0 in 2018 (waarstaatjegemeente.nl)